Peter Familias

En blogg om livet som ensamstående pappa slash trött akademiker slash njutningsmänniska

Skolproblematiken

with 3 comments

educated-for-failure
En DN-artikel visar att svenska elevers kunskaper i matematik och NO-ämnen fortfarande sjunker stadigt. Jag blir alltid lika överraskad över att folk reagerar på detta som om det vore en överraskning.

När skolan och lärarna förväntas ta hand om barnens uppfostran, förhindra dem att bli överviktiga, göra dem artiga, lära dem att behandla varandra snällt, se till att de har en politiskt korrekt sexualitet, förhindra dem från att bli rökare, lära dem att bli delaktiga och använda tid till att utöva reellt inflytande på skolan – ja, kort sagt när skolan förväntas lösa varenda problem som barn och ungdomar kan ha – då är det väl inte så konstigt att det tar en massa tid och kraft i anspråk. Och när lärarna inte är specialister på att lösa de problemen utan vanliga samhällsmedborgare, då är det väl inte så konstigt att det tar ännu mer tid och kraft i anspråk. Och eftersom den tiden måste tas någonstans ifrån är det väl inte heller så konstigt att ämnesundervisningen blir eftersatt. Inte så konstigt när alla signaler från såväl politiker som föräldrar handlar om att själva undervisningen är en sekundär uppgift.

//Tacksam för att jag inte längre arbetar som lärare

Annonser

Written by Peter Familias

10 december 2008 den 20:34

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Håller helt med dig.

  MagnusH

  01 januari 2009 at 23:54

 2. Visst är det skrämmande. O inte nog med att skolan föväntas ta itu med det mesta. Skolor är ju numer ofta vinstdrivande företag som tjänar pengar på barn och ungdomar. Skulle kunna fungera – jag är inte helt emot friskolor, men har vissa betänksamheter…
  När skolor lockar med bärbara datorer, resor, höga betyg m.m blir jag tveksam.
  Svensk skola har varit bra, men vi tappar fart. Vi är på väg åt fel håll. Föräldrar måste vara föräldrar i alla avseenden. Uppfostran, samhällsmedvetenhet, sociala aspekter, sjukdomsinformation apropå mitt inlägg om könssjukdomar) tillhär väl föräldrarollen?! Skolanska, som du säger, utbilda i de ämnen lärarna har komptetens och kunskap inom!
  /Cecilia

 3. cecilia: Precis. Jag håller med dig till fullo. Dessvärre känns det som att signalen är ”äh, skaffa barn så tar samhället hand om föräldraskapet åt er…”

  peterfamilias

  06 januari 2009 at 21:38


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: